voet

Pijn in de voet en enkel komt veel voor. Wij zien deze klachten dan ook veel in onze praktijk. Voetklachten kunnen op diverse manieren ontstaan. De pijn kan acuut ontstaan doordat je je enkel bijvoorbeeld verzwikt. Er zijn ook klachten die geleidelijker ontstaan, zoals bijvoorbeeld een hielspoor. Tot slot zijn er ook klachten die ontstaan als gevolg van slijtage. 

De anatomie van de enkel en voet zijn zeer complex. Op een klein oppervlak bevinden zich heel veel gewrichten, banden en spieren. De enkel is eigenlijk de verbinding tussen je onderbeen en je voet en bestaat uit meerdere gewrichten. De voet bestaat weer uit een middenvoet en een voorvoet. De gewrichten van de enkel, middenvoet en voorvoet bewegen samen. Je ziet dan ook geregeld bij voetklachten dat een beperking van een gewricht weer problemen geeft in een ander gewricht. Zo nemen de klachten vaak toe naarmate ze langer aanwezig zijn. De pijn kan in de voet gelokaliseerd blijven, maar je ziet ook vaak dat een beperkte mobiliteit van de voetgewrichten van invloed is op het functioneren van de knie, heup of rug. Daarom is het ook raadzaam bij voetklachten op tijd actie te ondernemen en uitbreiding van de klachten voor te zijn.

Als je behandeld wilt worden voor pijn in de enkel of voet, dan plannen we altijd eerst een intake. Tijdens de intake wordt de pijn in de voet in kaart gebracht en de beperkingen besproken. De ontstaansreden, het klachtenbeloop en de plek van de pijn zijn voor ons belangrijk om te weten. Vervolgens onderzoeken we in het lichamelijk onderzoek de beweeglijkheid van de voet en enkel. Daarnaast kijken we ook naar het bewegen van knie, heup en rug aangezien de gewrichten met elkaar verbonden zijn.

Na de anamnese en het lichamelijk onderzoek bespreken we de bevindingen en stellen we samen met jou een behandelplan op. De behandeling bij pijn in de voet of enkel kan heel divers zijn. Denk hierbij aan het tapen van de enkel, het mobiliseren van gewrichten in de voet en het aanleren van oefeningen. Uiteraard is ook een goed advies belangrijk over wat je beter wel en niet kan doen.

Hieronder staan een aantal specifieke aandoeningen in de regio enkel / voet die we veel zien bij ons in de praktijk. Door erop te klikken vind je meer informatie hierover.