Gevolgen van een whiplash

Door: augustus 29th, 2019

Bij een whiplash denken de meeste mensen alleen aan pijn in de nek na een ongeluk. Dat dit slechts een klein deel van de klachten is bij mensen met een whiplash wordt vaak onderschat. Niet alleen door de patiënten en zijn of haar omgeving, maar ook de therapeuten die deze klachten niet zo vaak meemaken.

Een whiplashtrauma kan op meerdere gebieden van je functioneren invloed hebben en daarmee je leven behoorlijk overhoophalen. Zo zie je dat de meeste patiënten moeite hebben met prikkels uit de omgeving. Dit kan heel breed zijn. Je kan hierbij denken aan fysieke prikkels, zoals het werken, sporten of dagelijks activiteiten. Maar ook andere prikkels kunnen iemand uitputten of zorgen voor klachtenprovocatie. Denk hierbij onder andere aan hard geluid, fel licht of een verhoogde mate van stress.

Het is dan ook een belangrijke taak van de fysiotherapeut om de patiënt te helpen in het reguleren van deze prikkels en de algemene belasting. Zeker in eerste instantie zijn mensen vaak geneigd om op hun oude ritme door te gaan. Niet zeuren, schouders eronder en dan komt het wel weer goed. Helaas werkt dit vaak averechts, nemen de klachten toe en duurt het herstel langer.

Naast het feit dat de pijn in de nek na het ongeluk vervelend is, zie je op termijn dat het moeten afstemmen van de belasting op wat je aan kan veel frustratie kan geven. Zeker omdat het vaker om een langere periode van aanpassingen gaat.

Uiteraard is Fysiokracht ervoor om je te begeleiden in dit proces. Naast het aanbieden goede fysiotherapie helpen we je bij het doseren van je belasting met als streven uiteindelijk weer te kunnen functioneren op je oude niveau van voor het trauma. In sommige gevallen is het zinvol om ook hulp te krijgen van andere disciplines, zoals een psycholoog of een haptonoom om het trauma te verwerken. Als wij inschatten dat dit een waardevolle aanvulling kan zijn op de revalidatie dan zullen wij dit zeker bespreekbaar maken en advies kunnen geven waar je heen kan gaan.

Als je goede begeleiding bij een whiplash wil is het belangrijk dat je bij een therapeut of praktijk komt die hier veel ervaring mee heeft. De afgelopen jaren hebben wij veel mensen kunnen helpen met een whiplash. Hierdoor hebben wij ervaring op kunnen bouwen waardoor we een op maat gemaakt behandelplan kunnen maken voor mensen met een whiplash. Door goede therapie te bieden kunnen vaak zwaardere trajecten in revalidatiecentra worden voorkomen en ben je als patiënt zo snel mogelijk hersteld van je klachten.

Heb jij een whiplash en ben je op zoek naar een therapeut met ervaring op dit gebied? Neem dan contact met ons op.